blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG rellik
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Fotograf na sectore. Aj občasný hráč
Rellik



The Hobbit: An unexpected journey
pridal Rellik 16.12. 2012 o 2:18



Moje dojmy a v podstate aj hodnotenie filmu.

 

Čerstvo vrátený z mojho najočakávanejšieho filmu tohto roku, Hobbita.Knihu som nečítal , takže som to poňal ako divák a ľahký fanušík LOTR. Čakal som od neho veľmi veľa ale nesklamal. Napumpovaný effektami , vtipnými hláškami a najme dobrodružstvom ktoré vás vtiahne do deja a hlavne ho necháva otvorený pre ďalšie časti. Netuším ako to vydržím ale budem musieť. Tu sú moje dojmy a v celku aj mini recenzia na film. Bude bez spoilerov , môžete kľudne čítať ďalej.

 

Všetci pokope

 

            Nori , Ori, Dori, Fili ,Kili ,Oin, Gloin, Bombur, Bofur, Bifur, Balin a moj obľúbený Dwalin. 13 trpaslíkov a jeden Hobit menom Bilbo. ktorý vás budú sprevádzať celých 166 minút dobrodružstvom , začiatok osladený humorom , bezstarostným životom hobita Bilba rozprávajúceho svoj príbeh. A rýchlym ale zároveň jednoduchým spádom. Príbeh má rozprávkový základ s akčným poňatím. Od príbehu nečakajte žiadne wow je to klasická rozprávka a do fantasy sveta sadne ako uliata. Film nešetrí dialógmi , stále sa o dačom reční a stále k veci , pravda objavila sa vo filme scénka kde to bolo na môj vkus naťahované až priveľmi , hold Jackson mal tých materiálov asi fakt veľa. Od začiatku filmu sa vám prináša rozprávanie rôznych príbehov a legiend ako sa rozprávajú v stredozemí, je to taká príjemnejšia forma oddychu od hlavného príbehu a máte aspoň prehľad o koho sa jedná a poprípade spája príbehy s LOTR, pripadalo mi to ako keby som počúval rozprávky na dobrú noc a bolo to príjemné počúvanie.

 

 

Všetky dialógy sprevádza grandiózna hudba Howarda ktorá chytí za srdce nejedného diváka a fanúšikov LOTR doslova zožere zaživa ,pri piesni Mysty Mountain Cold mi vypadol popcorn z úst. Zvuky ako také sú zvládnuté na jednotku s hviezdičkou , zvuky trollov , orcov , škriatkov a všetkého nereálneho vyzneju tak ako sme na nich vo fantasy svete zvyknutý ako obyčajne jazyk orcov a elfov sedí a tvoria samostatnú kapitolu o sebe.

 

šedý a novom zélande , krásna krajina , Oscar za výpravu vo vrecku

 

 

Celé toto dopĺňa vizuál ktorý je z pomedzi všetkých fantasy filmov asi zatial najlepší. Prekrásna krajina nedotknutého Nového Zélandu pri ktorých máte pocit že sledujete dokumentárny film s trpaslíkmi v scéne. Epické bitky ! Doslova prehľadné , áno už to neni len chaotické strihanie obrazu aby divák vedel o tom že sa tam dačo deje ale nevidel presne čo. Film je nastrihaný dokonale , pri bojoch vidíte každý pohyb , neni skrývaný trasením obrazu a rozmazávaním, no dobre ,  áno občas je musím priznať ale nie tak často. A tý čo ste Hobbita nevideli pripravte sa na jeden z najepickejších bojov vôbec v fantasy filmoch , nebudem konkrétne hovoriť ktorý.

 

Dwalin s svojou lego figúrkou tu si môžte všimnúť detaili aké odviedli maskéry

 

Herecké výkony sú dobré ale poniektorý anglický herci tým trpaslíkom dodali  ten klasický anglický slušný tón a pritom som si trpaslíkov predstavoval ako nechutnú ,drzú a agresívnu rasu. Nechcem tým povedať že to zahrali zle , nie , zahrali ich dobre ale mohli aj lepšie , tak ako zahrali herci Thorina , Dwarina , Balina , Kiliho a Filiho. Vo filme mohli dať priestor aj ostatným trpaslíkom (presne tým ktorý trpaslíkov nezrahrali ako som si predstavoval, možno to bol zámer) ,všetko sa točilo okolo štyroch a Bilba. Možno slovo dostanú ostatný v 2 a 3 časti tejto trilógie , prajem si to keďže je škoda nevyužiť potenciál všetkých. Kostými trpaslíkov sú neuveritelne reálne , tie kecy od novinárov z pred pol roka  že vyzerajú ako z telenovely , na tie rovno zabudnite , kamera na tvár trpaslíka ktorý leje do seba víno z krčahu, steká mu po brade a vi mu to veríte že je to trpaslík a nie herec.

 

tak takéto výbaveníčko nemá každý

 

Celý film je robený na 3D efekty novou technológiou 48FPS . Videl som to v 28FPS ale boli aj tak geniálne , hĺbku bolo cítiť všade a daktoré scény ma fakt dostali. Je to len prvá časť celej trilógie , cesta ktorú zdolali mi pripadala fakt krátka , zrejme celý film predĺžili zaujímavé rozprávania príbehov a stále zastávky trpaslíkov na rôznych miestach stredozemia ale majú pred sebou ešte 2/3 cesty. Určite budú dobré , otázka je či budú lepšie ako prvá časť. Film splnil moje očakávania , možno pre to že som nečítal knihu , lebo veľa ľudí bolo pobúrených. Ale Kniha je rozprávka pre deti , Film zase pre publikum , detské ale aj dospelé , lietajú hlavy ruky , neni to rozprávka o dobre a zle o princeznej a princovy na bielom koňovy je to dospelejšie poňatie rozprávky pre deti. Určite sa celá trilógia nevyhne kritike , ako aj LOTR. Ale aj tak bude patriť medzi moje obľúbené. A knihu si nenechám uisť.

 

Sumár 8,5/10

 

+ Jednoduchý rozprávkový príbeh s akčným poňatím

+ Zvuky a hudba , tá je aj za 2 pluská

+ Vizuál a 3D effekty

+  Trpaslíci jednoznačne

+ Výprava

+ Kamera a strih

+ Prepojenie s LOTR

 

- mnoho trpaslíkov nemalo priestor sa pedviesť

- niektorý herci nezahrali trpaslíkov ako som si predstavoval , česť výnimkám.

- Pre čitateľov knihy možno nesadne

- Čakanie na ostatné časti

 

Známku som zámerne nedal 9/10 , lebo neviem čo mám čakať od ostatných častí a ak by boli lepšie , kam by som smeroval ? do 11/10 ? :-)



Prístupov 10577
Kvalita článku
(52%) hlasov 10

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Freaks 1932
[ 9.2.2013] (príspevkov 3)
The Hobbit: An unexpected journey
[ 16.12.2012] (príspevkov 19)
Prorotype 2
[ 22.8.2012] (príspevkov 0)
Assassin's Creed Revelations
[ 11.8.2012] (príspevkov 4)
Screeny z Max Paxne 3
[ 16.6.2012] (príspevkov 9)
Screeny z The Darkness 2
[ 9.6.2012] (príspevkov 7)
Wallpapers
[ 6.6.2012] (príspevkov 7)
Moja tvorba
[ 1.6.2012] (príspevkov 20)
Screenshoty z Skyrimu
[ 1.6.2012] (príspevkov 4)